1. Home >
  2. Nieuws >
  3. index van oorsprong
13-11-12

index van oorsprong

index van oorsprong

 

De index van oorsprong voor natuurverven is

een hulpmiddel voor duurzaamheid

 

Zich bewust zijn van de ‘levenscyclus’ van een product, de samenstelling kennen, de energetische balans, de impact op het milieu, dit alles maakt deel uit van het nemen van zijn verantwoordelijkheid van de consument van vandaag voor een wereld van morgen.

 

De index van oorsprong bevindt zich op elk etiket van onze BIOFA producten. Dit pictogram geeft weer, aan de hand van 3 kleuren, de oorsprong van de grondstoffen die de basis vormen van elke samenstelling.

 

Aan de hand van de 3 kleuren ziet men de verhouding van de grondstoffen afkomstig van fossiele oorsprong (rood), minerale oorsprong (geel) en plantaardige oorsprong (groen).

 Piktogramm Binnenlak BIOFA 5111

Voorbeeld van een watergedragen lak, oplosmiddelvrij (BIOFA 5111)

 

Deze index kan een hulpmiddel zijn voor mensen die overgevoelig zijn (allergiën) aan bepaalde stoffen. Tevens kan dit helpen bij het maken van een selectie voor particulieren of professionelen in de bouw, die zich bewust zijn van hun omgeving en de bronnen van de aarde.

 

Biofa streeft naar een zo transparant mogelijk beleid ivm de samenstelling van onze producten. Zodoende vormt de index ook een manier voor het bevestigen van de ecologische kwaliteit van onze producten.

 

Bovendien, kunt u de samenstelling van een product terug vinden op de technische fiche op www.biofa.be.

Voorbeeld BIOFA 5111, Aqualux

 

SAMENSTELLING

Water, titaandioxide, krijt, lijnolie, colophoniumharsester, pigmenten volgens kleur, silicaten, vetzuuralkoholester, kiezelzuur, montmorilloniet, cobaltbis (2-ethylhexanoat), zirconium- en calcium-octoaat drogers, bevat methylisothiazolinon.

 

 

De gebruikte kleuren:

Rood

geeft weer de fossiele oorsprong, vaak uit de petrochemie (houtskool, petroleum)van de gebruikte grondstoffen. Er zijn ongewijzigde moleculen, dit zijn extracten uit petroleum bekomen via distillatie of filtering zoals bv. paraffine; dit is een natuurlijke samenstelling van vet en die niet gewijzigd werd bij de extractie. Er bestaan ook gewijzigde samenstelling door synthese, voorbeeld hiervan is oxaalzuur; deze substantie, gebruikt als looistof, wordt gemaakt op basis van mierenzuur.

De bronnen van producten afkomstig uit de petrochemie zijn beperkt. Daarom gebruikt BIOFA, bewust van de bronnen voor onze volgende generatie, steeds minder producten van fossiele aard.

 

Geel

Aanduiding voor minerale, anorganische oorsprong van de samenstelling. Deze stoffen zijn zouten (krijt, kalk, okerpigmenten), vloeistoffen (kiezelzuur) of  amorfe stoffen (leem). Vaak gaat het over extracten uit de steengroeve  en het gebruik hiervan beïnvloed nauwelijks de actuele beschikbare voorraad en het ecosysteem.

Leem, okers, as, talk en gips zijn voorbeelden van niet-getransformeerde stoffen, wel worden ze fijngestampt, gezeefd, gereinigd, …

Andere pigmenten (zoals magnesiumoxide, titaanwit, blauwe pigmenten, …) en droogmiddelen zijn voorbeelden van getransformeerde zouten.

 

Groen

Omvat de samenstelling van plantaardige oorsprong; de grondstoffen zijn nagroeibaar, er is dus geen uitputting op lange termijn.

Etherische oliën, alsook lijnolie en bijenwas zijn voorbeelden van niet-gewijzigde bestanddelen. Daarentegen zepen op basis van cocos of colofonium hars worden opgewarmd, gekookt met zout, enz.

Index van oorsprong voor de minerale verf Solimin BIOFA 3051

 

Zie het nieuws als RSS Nieuws Biofa

Index van oorsprong

Index van oorsprong

  De index van oorsprong voor natuurverven is
 
Zie berichten
 
Close